T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / DARICA - Darıca Ayfer - Gazanfer Güngör İlkokulu

Velilerimizin Sorumlulukları

Öğrenci velisinin sorumlulukları:

 Çocuğun her gün okula zamanında ve derslere hazır, okulun kılık kıyafet kurallarına uygun bir şekilde gitmesine yardımcı olmak, her türlü devamsızlıklarda öğretmeni bilgilendirmek,okul çıkış saatinden , kurs, destek eğitimleri vb.. sonra alınmayan öğrenci sorumluluğu veliye aittir.

 Öğretmen tarafından öğrenciye kazandırılan davranışları ev yaşantısında desteklemek,

 Bilgi edinmek ve toplamak amacıyla gönderilen her tür anket ve formu doldurup zamanında geri iletmek,

 Çocuğun ihtiyaç duyduğu durumlarda ev çalışmaları ve projelerine katkı sağlamak, ancak onun yerine yapmamak,

 Çocuğun ruhsal ve fiziksel durumundaki değişmeler hakkında okulu zamanında bilgilendirmek,

 Okulun bilgi bültenleri, haberleri, işleyiş kuralları ve toplantıları hakkında bilgi sahibi olmak, (okul web sitesini takip etmek)

 Çocuğunun toplumsal hizmet kurumlarında gönüllü olarak çalışmasını, sosyal sorumluluk projelerinde görev almasını desteklemek,

  Veli toplantıları, veli öğretmen görüşme gün ve saatlerine düzenli olarak katılmak,

 Çocuğunun internette zararlı içeriklerin yer aldığı sitelere erişmesini engellemek,

 Okul rehberlik servisi ile işbirliği içinde çocuğun gelişimini takip ederek yapılacak çağrılara uymak,

 Çocuğun yaşadığı çevrede gerçekleştirilen sosyal ve kültürel etkinliklere katılımını sağlamak,

 Adres ve telefon değişikliklerini  beş gün içerisinde okul idaresine bildirmek,

 Okul bilgi iletişim ve paylaşım organlarını düzenli olarak takip etmek,

 Özel günlere, proje ve performans sunumlarına, kutlama ve törenlere katılmak, çocuğun hazırlığı için ihtiyacı olabilecek desteği vermek,

 

 

 

Okul-Aile İşbirliği Süreci

 Öğrenci Velileri, eğitim öğretim sürecinin vazgeçilmez öğesidir,

 Okul ve ailenin ortak dil kullanmaları, ortak tutum içinde olmaları eğitimin kalitesini ve verimini arttırır.

 Öğrencilerin;  notları, devamsızlıkları, okudukları kitaplara ait bilgilere; e-okul veli bilgilendirme sisteminden ulaşabilirisiniz.

 Öğrenci Velisine işleyiş ile ilgili bilgi aktarımı öğrenci tarafından veliye ulaştırılan bültenler ile sağlanır.

 Öğrenci Velisi ile olan iletişimde öğrencinin etkin rol alması, sorumluluk bilincinin gelişmesinde etkin rol oynar,

 Bu bültenler aynı zamanda okul web sayfası yoluyla Öğrenci Velisine iletilir. Gerek duyulduğunda SMS yoluyla da bilgilendirme yapılır,

 Duyuruları öğrencilerinden düzenli alamayan velilerin, okul yönetimi ve rehberlik servisi ile konuşarak, çocukların bu disiplini kazanmalarında etkili olacak yönlendirme ve uyarılarda iş birliği yapmaları beklenir,

 Aile ya da okul tarafından gözlemlenen sorunların iş birliği ile çözülmesi esastır.

 Veliler, diğer öğrencilere okul sınırları içerisinde ve servislerde herhangi bir şekilde müdahalede bulunamaz.

 Veliler resmi törenler, etkinlikler, proje sunumlarında, sınıf ve öğretim alanlarını ziyaret ederler, sosyal projelerde öğrencilerimizle iş birliği içinde bulunurlar.

 Velileri bilgilendirmek ve öğrenci gelişimlerini takip etmek amacıyla her dönem sonunda bütün öğrencilere karne verilir. Karnede, öğrencinin derslerdeki başarısı ile davranışlarına ilişkin değerlendirme sonuçları ve okula devam durumu gösterilir.

 Öğretmen-Veli görüşme saatleri okul yönetimince planlanır. Ders saatinde öğretmen öğrenci velisi görüşmesi yapılmaz. Özel durumlarda randevu almanız önerilir.

 Veliler, okul yaşantısında çocukları ya da genel öğrenme süreci ile ilgili gözlemlerini, sorunlarını okulun ilgili birimleri ile aşağıdaki basamakları takip ederek paylaşır:

 Okul Ziyareti > Sınıf ve Şube rehber Öğretmeni > Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi > Müdür Yardımcısı > Okul Müdürü

 

 

Veli Toplantıları:

 Ders yılı başında veliyi bilgilendirme toplantısı ve ders yılı içinde her dönemde en az bir kez veli toplantısı düzenlenir.

 Toplantı gün ve saatleri; duyuru yazısı, web sitesi duyuruları ve SMS aracılığıyla velilere duyurulur. Veliler, toplantılara duyuruda belirtilen gün ve saatte katılır.

 

 

Veli-Okul Yönetimi Görüşmeleri

 Velilerimizin bilgilenme, düşünce, fikir ve önerilerini okul yönetimine iletebilme amacıyla hafta içi her gün okul yöneticileriyle görüşme olanakları vardır.

 Velilerimizin görüşme taleplerini ileterek ilgili yöneticiden randevu almaları görüşmenin niteliğini yükseltecektir.

 

 

 Veli-Öğretmen Görüşme Saatleri

 Öğrenci Velisi-Öğretmen paylaşımını bireysel ortamda gerçekleştirmek amacıyla her öğretmenimiz için görüşme saati belirlenir. Velilerin, dönem başında belirlenen veli görüşme saatlerine uymaları beklenir. Görüşmeler veli görüşme odasında, dönem sonlarından 15 gün öncesine kadar yapılır. Belirlenmiş gün ve saatlerin dışında görüşme talebi olan veliler ilgili öğretmenden randevu almalıdır.

 

 

 Veli-Okul Ziyaretleri

 Velilerin, ders saati içinde koridorlarda bulunmaları, sınıf pencerelerinden bakmaları öğrencilerin dikkatinin dağılmasına neden olmaktadır.

 Öğrenci velisi çocuğunu almaya çıkış saatinde gelebilir. 

 

 

 

Basından: Alıntılar:

27-10-2023

 Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Okul binasının eğitime açık olduğu sırada sınıfa izinsiz girmeye verilen beraat kararını bozdu. Yargıtay´ın bu kararına göre, ders işlendiği sırada izinsiz olarak sınıfa girmek ve uyarıya rağmen izinsiz olarak sınıfta kalmaya devam etmek, işyeri dokunulmazlığının ihlali suçunu oluşturmaktadır.

 Türk Ceza Kanununda bu fiilin karşılığı için öngörülen ceza hükmü şu şekildedir: "Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin, açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler dışında kalan işyerleri ve eklentileri hakkında işlenmesi halinde, mağdurun şikayeti üzerine altı aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur."

 Yargıtay 4. Ceza Dairesi öğretmene karşı söylenen 'terbiyesiz, geri zekalı' sözünün, kamu görevlisine karşı hakaret suçunu oluşturduğunu belirterek, yerel mahkeme kararını bozdu.Yargıtay, kamu görevlisine suçunun kovuşturulmasının şikayet koşuluna bağlı olmadığı, şikayetten vazgeçme nedeniyle kamu davasının düşmesine karar verilemeyeceğini belirtti.T.C. Yargıtay 4. Ceza Dairesi ,2015/7745 E.

 

 

Kamu kurumlarında memurların en çok yaşadığı olumsuz hadiseleri şu şekilde sıralayabiliriz;

1- Tehdit Suçları

Tehdit; Türk Ceza Kanunu (TCK) 106. maddesinde düzenlenmiş olup bu madde ile kişilerin hayatı, vücut ve cinsel dokunulmazlığına karşı bir saldırı gerçekleştireceğini söyleyen kişi hakkında altı aydan iki yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. Tehdit suçu için yetkili mahkeme suçun işlendiği yer mahkemesi olmakla birlikte görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Günlük hayattan birkaç örnek verecek olursak; tartışma esnasında bir velinin öğretmene "bunu senin yanına bırakmam" , " bu iş burada bitmedi, hesaplaşacağız" , " kendine dikkat et sana bir şey olabilir" , "bu okulu başına yıkarım" , sözleri olayın durumuna göre tehdit olarak kabul edilebilir.

2- Hakaret Suçları

27-10-2023

Hakaret; Türk Ceza Kanunu (TCK) 125. ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Kanuni düzenlemeye göre bir kimsenin şeref ve saygınlığını ihlal edici davranışlarda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Mağdurun kamu görevlisi olup hakaret kişiye kamu görevinden dolayı yapılırsa fail bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yine bu durum için açıklayıcı olması bakımından örnekleme yaparsak; velinin öğretmene yönelik "senden öğretmen olmaz" , "senin kadar adi bir öğretmen olmaz olsun" , "suratına tükürmek gerek" , "şerefsiz" gibi sözleri hakaret suçu olarak değerlendirilir. Bu hakaretlerin alenen herkesin içinde yapılması durumunda verilecek ceza altıda bir oranında artırılır. Sınıf, koridor ve okul bahçesi gibi yerler aleni sayıldığından verilecek cezalar artırımlı olarak uygulanır.
Tam burada konuya örneklik olması için Kayseri 6. Asliye Ceza Mahkemesi 2017/969 esas no'lu kararını incelemenizi istiyorum. Olay, okul koridorunda velinin okul müdürüne alenen hakaret içeren sözler sarf etmesi ile başlamış ve devamında yapılan yargılama sonucu, suçu sabit bulunan veli ceza almıştır. Yapılan yargılama sonucunda ilgili veli 11 ay 20 gün ile cezalandırılmasına, daha önce kasıtlı bir suçu olmaması ve mahkemede iyi hal nedeniyle hükmün açıklanması geriye bırakılmıştır.



Hakaret Eden Kişi İçin Tazminat davası nasıl açılır?

27-10-2023

 Haksız fiil işlendiği günden sonra 1 yıl içerisinde tazminat davasını açabilirsiniz. Bu konuda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
Tazminat davası açabilmek için, ilk olarak tarafınıza işlenmiş olan hakaret suçunu kanıtlamak, bu konuda mahkemeye başvuru da bulunmanız gerekmektedir. Yani, tazminat davası açmadan önce, ilk olarak yukarıda örneğini verdiğim hakaret davası için başvuru yapmanız gerekiyor.
Eğer ki, hakaret davasından sonuç alır ve haklı çıkarsanız, bu durumda tazminat davası da açarak, maddi ve manevi olarak tazminat talep edebilirsiniz.





27-10-2023


3- Yaralama Suçları

Yaralama fiilleri; Türk Ceza Kanunu (TCK) 86 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi bir yıldan üç yıla kadar cezalandırılır ama yaralama basit bir tıbbi müdahale ile giderilebiliyorsa fail dört aydan bir yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası ile cezalandırılır.

Mağdur eğer kamu görevlisiyse ve görevinden dolayı şiddete maruz kalmışsa faile verilecek ceza yarı oranında arttırılacaktır. Bu durumda ceza iki yıldan altı yıla kadar çıkabilmektedir.

Doktordan Darp Raporu Alınmalı

Böyle bir durum ile karşılaşmayı hiçbir öğretmen istemez ama değişen toplum yapısında okullarımızda bu ve benzeri üzücü hadiseler yaşanıyor. Bu durumda kalan bir öğretmen en yakın sağlık kuruluşuna başvurup darp edildiğine dair rapor alması gerekmekte.

Yaralama suçunun niteliği ve tespitinde mağdurun aldığı darp raporu önem arz etmektedir. Alınacak adli muayene raporu sayesinde, mağdurun sağlık durumundaki değişiklikler kanıtlanmış olur. Çünkü ilgili ceza kanununa göre, mağdurun sağlık durumundaki değişiklikler sanığın alacağı cezanın nevinde değişiklik arz eder.

Bu durumda kalan memur, delillerin elde edilmesi ve zarar görmemesi için biran önce savcılığa başvurması icap eder.

Alıntı kaynak:https://www.memurlar.net/haber/560974/velinin-yaraladigi-ogretmen-ne-yapmalidir.html

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.10.2023 - Güncelleme: 27.10.2023 09:15 - Görüntülenme: 135
  Beğen | 2  kişi beğendi